UTTS Montajı Nedir

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), Türkiye´de akaryakıt sektöründe kayıt dışı akaryakıt tüketimleri ile mücadele etmek, maliyet kontrolü sağlamak için geliştirilmiş bir sistemdir. UTTS, araçların kimlik bilgilerini otomatik olarak tanıyarak, yakıt dolum işlemini dijitalleştirerek manuel müdahaleyi ortadan kaldırır.

UTTS sistemi, araçlara monte edilen. Taşıt Tanıma Birimi (TTB)ve akaryakıt pompalarına takılan. Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazları üzerinden çalışır. Araç deposuna takılan TTB, akaryakıt alımı sırasında plaka bilgilerini otomatik olarak algılayarak ödeme kaydedici cihaza (pompa yazar kasasına) iletir. Böylece işlemler, plaka bilgilerinin elle girilmesine gerek kalmadan otomatik olarak tamamlanır ve kayıt altına alınır.
UTTS, akaryakıt alımlarında yapılan sahtecilik ve usulsüzlüklerin önlenmesi için etkili bir uygulama olacaktır.Aynı zamanda usulsüz akaryakıt giderlerini vergiden düşme aşamasında da önleyici bir sistem olarak karşımıza çıkacaktır.
Doğru ve güvenilir raporlama sistemleri sayesinde, vergi avantajlarından hakkı olan işletmeler yararlanabilecektir.
 

UTTS Montajı Nedir?

UTTS Montajı Nedir?

UTTS Nedir?

UTTS Nedir?
ulusal taşıt tanıma sistemi UTTS Montaj

UTTS Montaj Başvuru Formu

Bosch Car Service, geniş servis ağıyla profesyonel UTTS montaj hizmeti sunmaktadır. Hızlı ve güvenilir hizmet almak için size en yakın Bosch Car Service´ten randevu alabilirsiniz.

  • Lütfen aşağıdaki kullanım koşulları kutucuğunu onaylayın



UTTS Kimlere Zorunludur?

UTTS, Ticari araçlar ve vergi mükellefi olan işletmeler için zorunlu hale gelmiştir.
Ticari amaçla kullanılan tüm araçlar için UTTS'ye geçmek zorunludur. Bu kapsamda işletmelere ait araçlar, kiralanan araçlar ve şirket filolarındaki tüm taşıtların, en geç 31 Ocak 2025, tarihine kadar UTTS sistemine kaydolmaları gerekmektedir.
Vergi mükellefliği bulunan birey veya kuruluşlar, akaryakıt giderlerini vergi avantajı kapsamında kullanmak istiyorlarsa araçlarına TTB taktırmak zorundadırlar. 
1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren de trafikte ilk kez tescil edilen sıfır kilometre araçlar, trafiğe kaydedilmeden önce sisteme dahil edilmelidir.
Mevcut bireysel araç sahipleri ise UTTS'ye isteğe bağlı olarak katılabilir. Ancak, kişisel araçlarını aynı zamanda ticari faaliyetlerinde kullanan bireyler bu sistemden muaf değildir. 
 
Akaryakıt istasyonları da UTTS ile uyum içinde çalışmak zorundadır. En az bir pompa ünitesi Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO), cihazının monte edilmesi ve sistemin Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla entegre şekilde çalışması gerekmektedir.
 
Sisteme uyum sağlamayan araç sahipleri ve işletmeler çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilir. Ticari araçlar için yakıt alım belgeleri geçersiz sayılabilir ve bu giderler vergi avantajı kapsamında değerlendirilemez. Sisteme dahil olmayan birey ve işletmeler idari para cezalarına tabi tutulabilir. Ayrıca, sistem dışı araçlar bazı akaryakıt istasyonlarından hizmet alamayabilir.
 

UTTS Başvuru Nasıl Yapılır?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) başvurusu, işletmelerin ve bireysel araç sahiplerinin akaryakıt tüketimlerini kontrol altına alarak takibini yapmalarına olanak sağlar. Başvuru süreci oldukça basittir ve belirli adımları takip ederek kısa sürede tamamlanabilir.
 
  • Utts.gov.tr adresinden başvurular yapılmaktadır. Ana sayfada yer alan kayıt butonundan hem taşıt hem de araç sahibi kaydı birlikte yapılmaktadır. 
  • Sitedeki kayıt yap butonuna tıklayarak taşıt sahibi mükellef işlemleri başlatılmalı ve sayfadaki taahhütname okunarak işaretlenmelidir. 
  • Açılan yeni kayıt sayfasında kurum adına işlem yapma yetkisine sahip kullanıcı bilgileri eksiksiz ve doğru olarak tamamlanarak kaydedilmelidir 
  • E-posta adresine gönderilen doğrulama kodunu aktif ederek sistemin otomatik yönlendirdiği utts giriş sayfasına e-posta ve telefona gönderilen kod ile giriş yapılmalıdır. 
  • Bu sayfadan hesabım sekmesine gelerek belgeler bölümünde yer alan alana vergi levhasının yüklenmesi yapılmalıdır. 
  • Taşıtların bölümünden taşıt ekleme işlemine geçirmelidir. 
  • Yeni taşıt ekle ekranından, taşıt tanıma birimi takılacak taşıtın bilgileri eksiksiz ve doğru olarak girildikten sonra kaydedilmelidir. 
  • Açılacak olan taşıt belgeleri bölümündeki taşıt ait evraklar eklenmelidir. 
  • Bu işlem sonrasında TTB siparişi için siparişler bölümünden yeni sipariş oluştur sekmesine gelerek plakası kaydedilen araç seçilmelidir ve sipariş oluşturulmalıdır. 
  • Bu aşamadan sonra ödeme bölümüne geçerek EFT havale kredi kartı ile ödeme seçeneklerinden herhangi birini kullanarak ödeme yapılmalı ve sonrasında e-postaya gönderilen TTB dijital montaj kartı ile araca cihazın montajı için yetkili servisten randevu alınması gerekmektedir.
 

Gaziantep UTTS Montaj Noktası STFC Petrol BCS

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) montajı, araçların ve akaryakıt istasyonlarının yakıt tüketimini daha güvenli ve hızlı bir şekilde işlenmesini sağlayan bir süreçtir.
UTTS montajı, belirli aşamalarda yapılan bir dizi işlemi içerir.  UTTS sistemine kayıt yapılır ve başvuru onaylanır.  
Darphane tarafından yetkilendirilmiş noktalardan randevu alınır. 
Taşıt tanıma birimi cihazı, yakıt depo girişine monte edilir. 
Montaj yüzeyinin temizliği sağlanır ve cihaz doğru pozisyonda yerleştirilir.
Cihazın bulunduğu alanın, sinyallerin iletimini engelleyecek unsurlardan (kir, pas vb.) arındırılmış olması gerekir. 
Araç bilgileri, programlama cihazları ile sisteme kaydedilir. 
TTB cihazı, plaka ve mükellef bilgilerini sisteme otomatik olarak aktarmak için entegre edilir. Test ve doğrulama. sistemin doğru çalıştığının kontrol edilmesi için testler yapılır, yakıt dolumu simülasyonları gerçekleştirilir. 
Akaryakıt pompaları ile uyumlu çalışma sağlanır.
Montaj sonrası performansın izlenmesi ve düzenli bakım yapılması önemlidir. Montaj işlemi genellikle uzman teknisyenler tarafından gerçekleştirilir ve hizmet. Türkiye genelinde 81 ilde birçok yetkili servis bu hizmeti sağlamaktadır. 
Gaziantep UTTS montaj noktası olarak STFC Petrol Bosch Car Service, TTB cihazı montajı için yetkilendirilmiş servislerden olup, eğitimli personel karomuz ile bu süreci profesyonel olarak yürütüyoruz.
 

İlgili Konular

Direksiyon Kutusu Arızası

Direksiyon Kutusu Arızası

Direksiyon kutusu arızaları, aracın kontrolünü zorlaştırabilir ve güvenli sürüşü tehlikeye atabilir. Nedenleri, belirtileri ve onarımı hakkında bilgi edinin.

Rehbere git

Egr Valfi Arızası Belirtileri

EGR valfi arızası belirtileri ve STFC Petrol Bosch Car Service´de çözüm seçeneklerini inceleyin.

Rehbere git
Egr Valfi Arızası Belirtileri
Silecek Motoru Tamiri

Silecek Motoru Tamiri

Bosch Car Servis ayrıcalığıyla silecek motoru tamiri, profesyonel uzmanlarla güvenilir ve etkili bir çözüm sunar.

Rehbere git

Maf Sensörü Arızası

Rehbere git
Maf Sensörü Arızası